Cultuur DR Congo

De officiële taal in Democratische Republiek Congo is Frans. Verder wordt er Lingala, Kikongo, Tshiluba en Kiswahili gesproken en talloze lokale talen en dialecten.

DR Congo had in 2016 77,74 miljoen inwoners, maar de bevolkingspopulatie stijgt hard.

Er bevinden zich ongeveer 250 stammen in DR Congo die grofweg te verdelen zijn in vijf hoofdgroepen. Achtereenvolgens de Bantoestammen, die de meerderheid vormen, de Soedannegers, de Niloten, de Pygmeeën en de vluchtelingen. De Pygmeeën zijn het oorspronkelijke volk van DR Congo, maar tegenwoordig vormen zij de minderheid. 

De bevolking van DR Congo telt aanhangers van het christendom (rooms-katholiek 50%, protestant 20%), de islam (10%) en inheemse godsdiensten (20%). 

 

Cultureel conflict

In DR Congo is er een oorlog aan de gang tussen verschillende stammen Het conflict in DR Congo begon in Rwanda en Burundi. En gaat voornamelijk tussen de Hutu's milities, de Tutsi's milities en het leger. De Hutu's vonden het niet eerlijk dat de Tutsi's zoveel politieke macht hadden. In 1959 overleed de laatste Tutsi koning. Vlak daarna kwam de Hutu's bevolking in opstand tegen de Tutsi machthebbers. Uiteindelijk kwamen er verkiezingen die de Hutu's wonnen. Er kwamen steeds meer gewelddadige conflicten tussen de Hutu's en de Tutsi's. In 1994 zijn naar schatting zo'n 500 duizend tot 1 miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's vermoord door extremistische Hutu's. Toen deze genocide was gestopt door de rebellengroep RPF vluchtten de extremistische Hutu's naar het noorden van DR Congo waar vandaag de dag de burgeroorlog bezig is. Verschillende rebellengroepen zoals de FDLR, CNDP en het huidige M23 zijn opgericht vanuit de kant van Hutu's en vanuit de kant van de Tutsi's. Hierdoor vluchtten veel Tutsi's naar buurlanden. In 1990 viel de rebellengroep RPF het noorden van DR Congo binnen. In 1993 heeft de VN voor een vredesverdrag gezorgd tussen RPF en de Hutu regering. In dit conflict lijkt religie geen invloed te hebben op de burgeroorlog in DR Congo.