Economisch DR Congo

Democratische Republiek Congo heeft in haar bodem vele dure grondstoffen liggen. DR Congo zit echter wel in een economische dip. Hoe kan dat?

President

De president heeft 35 jaar lang alle grondstoffen uit DR Congo opgeëist. Het goud, de diamanten en het kobalt uit de grond in het noorden van DR Congo worden door de president geclaimd, terwijl zijn bevolking in armoede leeft. Het kobalt dat wordt gewonnen, is een ontzettend kostbare delfstof en wordt gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld telefoons.

Roof

In augustus 1998 zijn de legers van Rwanda en Uganda het noorden van DR Congo binnengevallen. Deze legers bezetten het noorden van DR Congo. Hier worden alle delfstoffen gewonnen, dus was het een strategisch uitstekende plek om te bezetten. De meeste van de delfstoffen die Uganda en Rwanda verhandelen, komen hier vandaan. Uganda is een belangrijke exporteur van diamanten geworden, terwijl er geen enkele diamant in Uganda te vinden is. Voor Rwanda geldt hetzelfde. Zij zijn ook exporteur geworden van diamanten. Bij Uganda is de goudexport verdubbeld, terwijl de binnenlandse goudwinning niet verhoogd is.

VN

Veel landen en bedrijven houden zich niet aan de richtlijnen van de Verenigde Naties (VN).  Je mag namelijk geen geroofde goederen of delfstoffen kopen, terwijl veel bedrijven dit wel doen. Ze kopen voornamelijk het kobalt uit DR Congo op omdat dat een veel gewilde delfstof is.  Dit zou gaan om 85 bedrijven.

Kobalt

Het delven van kobalt is zeer intensief. Mensen zijn hiervoor jarenlang in de mijnen aan het werk. Ze verdienen er ontzettend weinig mee en zelfs kinderen moeten meehelpen om de kost te kunnen verdienen. Je zou denken dat de Verenigde Naties hier iets aan zouden doen, maar dat gebeurt tot op heden niet.

 

Zie het filmpje van Sky news:

Rebellengroepen

De legers van Uganda en Rwanda hebben rebellengroepen opgericht om de oorlog met DR Congo namens hen te voeren en het hiermee op een burgeroorlog te laten lijken. Deze rebellengroepen smokkelen de dure grondstoffen over de grens om hier wapens van te kopen. Doordat veel mensen in armoede leven, hebben veel Congolezen geen andere mogelijkheid om geld te verdienen dan door rebel te worden of in het leger te gaan.