Koloniaal verleden
De Democratische Republiek Congo ligt in Midden Afrika, zie bron 1. DR Congo was vanaf 1884 een privé kolonie van Leopold II, de toenmalige koning van België. De kolonie gebruikte hij voor economische doeleinden. Hij haalde er stoffen zoals rubber en ivoor. Vanaf 1908 werd DR Congo een kolonie van België. In 1960 werd DR Congo onafhankelijk.
Kaart ligging DR Congo
Politieke en democratische situatie
Er zijn verschillende nationale en internationale conflicten in DR Congo sinds het vertrek van president Joseph Mobutu in 1997. Laurent-Désiré Kabila nam de macht over van Mobutu totdat hij in 2001 vermoord werd. Zijn zoon Joseph Kabila werd in 2001 president van DR Congo. Kabila won in 2006 de eerste democratische verkiezingen en werd herkozen in 2011. Het leek erop dat die verkiezingen gemanipuleerd waren. Sindsdien stelt Kabila nieuwe verkiezingen uit. Hij weigert op te stappen, hoewel zijn laatste termijn al verstreken is. Vorig jaar besloot hij dat de Congolezen pas in april 2018 mogen stemmen. Door dit besluit braken er veel rellen uit. Door afspraken met de oppositie keerde de rust een beetje terug. Maar hij houdt zich niet aan de afspraken.
De politieke crisis duurt dus voort en van echte democratie is geen sprake.
Er zijn verschillende rebellengroepen die het bestuurlijk gezag van president Kabila bestrijden en tegenwerken. Door de rebellenbeweging Raia Mutomboki worden bijvoorbeeld belastingen geheven en conflicten op een gewelddadige manier beëindigd zonder onafhankelijke rechtspraak. Dit geeft aan hoe zwak het officiële bestuur in 'soft state' DR Congo is. De politie en het leger zijn niet in staat de burgers te beschermen tegen het geweld.
Separatisme
De ontevredenheid van de burgers wordt niet alleen veroorzaakt door de politieke en democratische conflicten. Ook de verdeling van de grondstoffen en andere rijkdommen van DR Congo dragen bij aan de verdeeldheid in het land. De regering en een kleine minderheid van de bevolking profiteert van deze rijkdommen, maar de meesten verkeren in armoede. In het noordoosten van het land strijden verscheidene gewapende groepen (separatisten) om de macht over de mijnen. Ze steven naar onafhankelijkheid van de centrale regering. Als gevolg daarvan ontrafelt het land steeds verder en wordt het onbestuurbaar. Dit vormt een gevaar niet alleen voor DR Congo zelf, maar ook voor de buurlanden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb